_mg_6991.jpgfoto_1_2_50_banner.jpgimg_6848.jpgkep_001.jpgkep_178.jpg_mg_6992.jpg_mg_7012.jpg_mg_7029.jpg

     Köszöntöm Önt a Hotel Dam honlapján!

Fonyódi Kilátók

Fonyód kilátóiról páratlan kilátás nyílik a Balatonra és a Nagy-Berekre.

1. Várhegyi Széplátó

A fonyódi Várhegyen 2011. évben új, négyszintes, faszerkezetű kilátó épült körpanorámás kilátással a Balatonra illetve a Nagy-Berek élővilágára.

Várhegyi Kilátó

A Várhegyen felújított ösvények, uzsonnázó padok, információs táblák mentén haladhatnak a túrázók. A kilátóhoz felvezető utak mentén kialakított tanösvény hozzájárul a balatoni élővilág megfigyeléséhez, környezeti és kulturális ismeretek bővítéséhez. A kilátó és környezete kialakítása során törekedtek a komplex akadálymentesítésre. Ennek során a kilátóépítmény által nyújtott szolgáltatás elérhető bármely fogyatékkal élő számára. A Várhegy köz végén kialakításra került egy személygépkocsi férőhelyes akadálymentes parkoló, ahonnan akadálymentes gyalogút vezet a kilátóhoz. A mozgásban korlátozottak számára a négyemeletes kilátó első szintjére a feljutást korlátlift segíti.

Nyitvatartás: június, július, augusztus hónapokban naponta 10:00-21:00

 


2. Sipos-Hegyi Kilátó

A Balaton partján egyedül erről a helyről látható tiszta, páramentes időben teljes hosszában, Keszthelytől Keneséig Közép-Európa legnagyobb állóvize, a Balaton.

fonyódi Sipos-Hegyi kilátó

Nyitva tartás:Június, július, augusztus hónapokban naponta: 10:00-21:00

Látásban, hallásban, mozgásban korlátozottaknak (igazolvány birtokában): ingyenes

"Maga a fonyódi hegy valóságos kis múzeuma a Balaton történetének s minden tekintetben megérdemli a részletes megtekintést. Egyúttal a Balaton környékének egyik leggyönyörűbb üdülőhelye s talán innen a legszebb a Tapolcai-medence vulkáncsoportjának képe. Ilyen tájképet nemigen látni többet Európában!"/Cholnoky Jenő1870-1950földrajz professzor, egyetemi tanár, akadémikus, a Balaton-kutatás kimagasló egyénisége, az egyetemes földrajztudomány nemzetközi hírű tudósa és népszerűsítője, a Balaton nagy szerelmese/

A Sipos-hegy krónikája: Sipos József a Csehiben lakó Szentes testvérektől vette meg 1868-ban a hegytetőtől a mai Fő utcai ABC-ig lenyúló saroktelket, amelyen akkor még szőlő és pince állt. A fonyódi kettős kúp keleti csúcsát ebben az időben nevezték el Sipos-hegynek. Régebben a kilátót, mely 1987-ben épült a postai mikrohullámú átjátszók miatt - Postás-kilátóként jelölték, mely 15m magas és 76 lépcső vezet az 1. szintjére.

Geológia: A Tapolcai-medence vulkanikus tanúhegyeinek "kistestvérei" a fonyódi Sipos-hegy (207m) és a Várhegy (233m). A Sipos-hegy kőzete, a vulkáni működés eredményeként megszilárdult bazalt a környék legfőbb útépítő köve lett. A Balaton déli partján ez az egyetlen bazalthegy.

Növényzet: A Sipos-hegy főbb alkotó fafajtái a csertölgy és a virágos kőris. De ebben a zöldövezeti rendeltetésű erdőrészben sok kocsányos, kocsánytalan tölgyet, cserfát, mezei juhart, mezei szilt, közönséges borókát is találhatunk. Az aljnövényzet egy része a terület nyári párás, hűvös mikroklímájára utal.

Állatvilág: A Sipos-hegy erdeje bővelkedik énekesmadarakban. Többek között találkozhatunk itt erdei pinttyel, barát cinegével és poszátával, szürke légykapóval, erdei szürkebeggyel, vörösbeggyel, fekete rigóval. Hallhatjuk a kakukk, a fülemüle énekét, az erdei fülesbaglyok és macskabaglyok huhogását, valamint a fekete harkályok, a kis- és nagy fakopáncsok kopogtatását is. Az erdő apró lakói még az európai sün, vakond, közönséges denevér; rágcsálók közül a közönséges erdei egér és a mókus. A rovarok, csigák és a pókok rendjéből kis szemtjánosbogárral, a közismert hétpettyes katicabogárral, szarvasbogárral, éti csigával és a koronás keresztespókkal találkozhat a figyelmes látogató. Őszi időszakban kormos-, dolmányos-, vetési varjak, hollók köröznek, kárognak a ködös hegyen csendben álló csupasz fák ágai felett.


3. Szaplonczay Sétány

Szaplonczay Sétány

Erről a helyről páratlan panoráma látható a túloldali hegyekre és a Balatonra. A villasor előtti sávban történt parkírozást a villák építésére létrejött társaság finanszírozta. A sétány arculatát egy Párizsban tanult kertész, a Csehországból Magyarországra települt Schillhán János tervezte és készítette. A sétány a fonyódi magaspart szélén található, amelynek veszélyeiről Vályi András, Magyar Országnak Leírása című munkájában így emlékezik meg 1796-ban: „… egy felől olly meredek, hogy félelmet, sőt irtódzást indít a lenézőben.”

 


 

 
 
  domainLAKÓPARK beta